Blog

Home / Blog

Kárpittisztítás szakszerűen házilag

Szerző: | jún 1, 2023

 

Kárpittisztítás szakszerűen házilag. Te is csináld úgy akár a profik! Mit hogyan és mivel érdemes?

Ha nincs időd megvárni, amíg a kárpittisztító szakembernek lesz szabad időpontja, vagy költséghatékonyan szeretnéd megoldani a kárpittisztítást otthon házilag , akkor ez a blog kifejezetten neked szól.

Sokan bizonytalanok abban, hogy szakembert hívjanak vagy megcsinálják házilag maguknak a bútotok kárpittisztítását. Minkét megoldásnak meg van az előnye és a hátránya, de aki bátran belevág és sikerül tökéletesen szakszerűen memegoldani a kárpittisztítást  azt valjuk be nem fog többet szakemmere költeni.

 

Mikor válik fontossá a kárpitozott bútorok tisztítása?

 

Használtan vetted az ülőgarnitúrát vagy a matracot

Nos, ebben az esetben érhetnek meglepetések! Ki tudja, milyen előélete volt a használtan vásárolt kárpitozott bútornak!? A volt tulajdonos biztos nem fog büszkélkedni” vele. A szennyeződés nem mindig látható szabad szemmel: egy szürke kanapé ránézésre tisztának tűnhet, aztán tisztításkor lepődünk meg, hogy milyen piszkos lett a víz.

El szeretnéd adni

Egy koszos, foltos tárgy nem túl bizalomgerjesztő látvány, és könnyen elriaszthatja a potenciális vevőt a vásárlástól. Kételyei támadnak: vajon ki fog-e jönni az a folt a kárpitból tisztításkor, vajon újra széppé tudja-e varázsolni azt elzsírosodott karfát? Vagy örökre ott marad a nyoma a használatnak, és kidobott pénz lesz a kanapétisztítás költsége? Valljuk be, ez nagy kockázatot fog jelenteni, amikor mérlegeli, hogy, megvásárolja-e tőled ezt a bútort, és nagy az esély rá, hogy nem veszi meg.

Albérlőcsere esetén

Egy albérletben nagy a jövés-menés, akár évente is változhatnak a lakók.Előfordulhat, hogy a matrac nem látszik kifejezetten koszosnak, de gondolj csak bele: milyen érzés lenne belefeküdni egy idegen ágyába, amiről tudod, hogynem volt előtte alaposan kitisztítva? Nos, nem túl kellemes! Te belefeküdnél?
Ugye hogy nem! Azonban ha tiszta és illatos lakással és matraccal várod a leendő albérlődet, az számára is jóleső érzés, és rád is jó fényt vet.

„Baleset” történt

Ki ne szeretne tévézés közben nassolni, vagy az ágyban elkortyolgatni egy finom kávét? Erre kevesen mondanak nemet. Az ilyen kellemes pillanatokban azonban könnyen előfordulhat, hogy leesik a nasi vagy kilöttyen a kávé, és máris kész a baj. Az idő múlásával aztán egyre több folt éktelenkedik a kanapédon, egyre rosszabb lesz a látvány. Ha szeretnél házilag megszabadulni ezektől a szennyeződésektől, akkor bizony eljött a kárpittisztítás ideje.

 Meg fogom én ezt tudni magamnak csinálni?

Kifogások és kételyek

Valahol a szívünk mélyén érezzük, hogy már nem néz ki olyan jól az a bútordarab, mint amikor hozzánk került, a szaga sem olyan, mint a tavaszi szellő illata, pedig fontosnak tartjuk és szeretnénk, hogy otthonunk bútorai frissek és illatosak legyenek. Mégis valamiért mindig halogatjuk a kárpittisztítást. De miért is van ez?

Nem bízunk magunkban

Sokan úgy gondolják, hogy a kárpittisztítás bonyolult folyamat, pedig valójában egyáltalán nem az. Az alapok könnyedén elsajátíthatók az első tisztítás alkalmával. Az apró trükkök és fogások, amelyeket mi szakmai titkoknak nevezünk, gyakorlással megtanulhatók. Én személy szerint több százkanapétisztításon vagyok túl, de még nekem is van új a nap alatt. A divattrendek folyamatosan változnak, ez alól az ülőbútorok sem kivételek. Egyre izgalmasabb szövetek jelennek meg, de sajnos nem mindig érvényesül a praktikusság a tisztíthatóság terén. Jól példázza ezt az utóbbi 10 évben igen divatossá vált NOVALIFE lélegző bőr.

 

Nem vagyok rá képes

 

A kárpitozott bútorok gépi tisztítása bizonyos fizikai erőnlétet igényel. Az átlagos ember rendelkezik ilyen tulajdonságokkal, nem kell kifejezetten edzettnek lenni ahhoz, hogy sikeresen elvégezzük ezt a feladatot, különösen, ha háztartási méretben gondolkodunk. Ugyanakkor sajnos vannak olyan emberek, akik egészségügyi problémákkal, például kéz- vagy derékfájdalommal, küzdenek. Nekik inkább azt javaslom, hogy vegyék igénybe a kárpittisztító szakemberek szolgáltatásait. Ők megfelelő tudással, eszközökkel és tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy hatékonyan és biztonságosan megtisztítsák a bútorokat, anélkül, hogy súlyosbítanák az egészségügyi problémákat. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy legyen tisztában saját fizikai állapotával, és ha bármilyen kétség merül fel a kárpittisztítás során, mindig érdemes szakember segítségét kérni. Az egészség és a biztonság mindenesetben elsődleges szempont kell, hogy legyen.

 

Sok időt vesz el!

 

Az alábbiakban felsorolok néhány példát arra, hogy mennyi ideig tart nekem egy-egy bútordarab tisztítása. Az időigény a bútor méretétől, állapotától és a tisztítási módszertől függően változhat. Ezt a listát felhasználva és egy kis plusz időt hozzáadva könnyedén kiszámolhatod, hogy mennyi időbe fog telni, ha saját magad végzed el a kárpittisztítást házilag.
Sarok-ülőgarnitúra: 90-120 perc
Matrac: 120 perc
Fotel: 30 perc
Szőnyeg (160×220 cm): 60 perc

Mire van szükséged hogy szakszerű  legyen a kárpitozott bútorok tisztítása?

 

Házi praktikák és egyéb internetes megoldások.

Sajnos van egy rossz hírem! Házi praktikákkal, mint például szódabikarbóna,ecet és társaik, nem lehet szakszerűen elvégezni a kárpittisztítást. Sok esetben ezek a módszerek csak rontanak a helyzeten. Legtöbbször csak még jobb anszétmaszatolod a foltot, ami nagyobb és csúnyább lesz, sőt akár visszafordíthatatlan kárt is okozhatsz a bútorodban.

 

A jó minőségű kárpittisztítószerek használata már fél siker!

 

Ne használj gyenge minőségű, olcsó termékeket – ezeket én már mindet leteszteltem! Amellett, hogy kárt is okozhatnak a szőnyegben, kárpitban, szövetben, nem biztosítják a makulátlan tisztaság érzését, csupán látszólagosmegoldást nyújtanak. Egy átlagos háztartásban legfeljebb évente kétszer kerül sor a szőnyegek vagy a kárpitozott bútorok tisztítására. Ehhez körülbelül 100 liter vizet használnak fel. A jó minőségű és átlagos tisztítószerek közötti különbség maximum 2500 forint évente. Megéri ennyi pénzért megalkudni.

 

Válaszszd ki számodra a megfelelő kárpittisztítógépet!

 

Ha még sosem használtál kárpittisztítógépet, ajánlom, hogy olyat válassz, amelyik könnyen kezelhető, és könnyen cserélhetőek a tartozékai. Nagyon fontos a gép szívóereje, mivel ettől függ, milyen gyorsan szárad majd a kanapéd. Ne felejtsd el figyelembe venni a gép súlyát is, hogyha esetleg fel kell cipelned az emeletre, ne okozzon nehézséget számodra. Kárpittisztítógépekből széles választék áll rendelkezésre mind háztartási, mind ipari kategóriában. Érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen céllal szeretnéd használni a gépet, és ennek alapján kiválasztani a legmegfelelőbbet. Egy könnyen kezelhető, hatékony és megbízható gép segítségével könnyedén elvégezheted a kárpittisztítást otthonodban, és széppé és frissé varázsolhatod bútoraidat és szőnyegeidet.

 

Így fogj neki a házilagos bútortisztításnak!

 

Porszívózás

 

Erre a célra tökéletesen megfelel egy háztartási porszívó, hiszen az elsődleges feladata a szemmel látható szennyeződések eltávolítása. Ha van szőrös kisállatunk, érdemes beszerezni a porszívónkhoz egy speciális szőreltávolító kefét is. Nagyon fontos, hogy minden porszívózás alkalmával rendszeresen használjuk ezt a kefét.

 

Foltkezelés

 

Érdemes a foltokat előzetesen beáztatni körülbelül 15 percre, mielőtt nekilátunk a tisztításnak. Ezzel meggyorsíthatjuk a munkánkat. Azok számára, akik a mindennapokban ügyesen és hatékonyan távolítják el a foltokat a mosás során, itt sem jelent majd nagy kihívást a foltok eltüntetése. FONTOS: kizárólag folttisztító vegyszereket használjunk erre a célra, és ne higgyünk el mindent, amit az interneten olvasunk! (Ecet, szódabikarbóna, klórtartalmú készítmények
ki vannak zárva.)
Mindig végezzünk próbatisztítást a kevésbé szembetűnő részeken, például a kanapé hátulján vagy egy díszpárna ritkán használt oldalán.

Mosás

 

A kárpittisztítógép legfontosabb jellemzője az, hogy képes a vizet a szövetre juttatni, majd szinte azonnal visszaszívni azt. Ennek köszönhetően a bútor töltőanyaga, például a szivacs vagy a kókuszréteg, nem ázik el túlzottan. Ha az első tisztítás során nem érünk el kielégítő eredményt, nyugodtan átmehetünk a tisztítógéppel rajta többször is, akár 3-4-szer is. Gyakorlatilag addig kell folytatnunk a mosást, amíg a piszkosvíz-tartályba már csak tiszta víz kerül. Fontos, hogy ne várjunk addig, amíg az ülőgarnitúránk túlságosan elkoszolódik, mert akkor sokszor át kell mosnunk, és így nehezebben fog megszáradni.

 

Öblítés

A tisztítószerek használata során fontos, hogy mosás után alaposan öblítsük ki őket – tiszta vízzel, hogy elkerüljük az esetleges allergiás reakciókat. Ennek elmulasztása esetén felnőtteknél, gyermekeknél és háziállatoknál is gyakran előfordulhat tüsszögés. Fontos megjegyezni, hogy nem minden tisztítószert szükséges kiöblíteni, például a Kärcher termékek különleges tulajdonságuk miatt nem igénylik az öblítést, így ezt a lépést elhagyhatjuk. Mindenképpen olvassuk el és tartsuk is be a flakonon szereplő használati utasítást.

 

Mennyi idő alatt fog ez megszáradni?

 

Tévhit, hogy csak a nyári időszak ideális a tisztításra. Télen is megszárad a bútor, legfeljebb egy kicsivel több időt (maximum 8 órát) vesz igénybe. Azonban vannak praktikák, amelyekkel a száradási időt lerövidíthetjük.

Elakadtam vagy valami nem sikerült tökéletesen. Kérhetek segítséget
ilyen helyzetben?

 

Igen! Takarítógép-kölcsönzőnk szívesen áll rendelkezésedre. Készíts egy képet
a problémáról vagy megoldandó feladatról, hozd magaddal személyesen vagy
küldd el e-mail-ben, de akár telefonon is szívesen segítünk.
Elérhetőségünk:
Takiszaki Kölcsönzője
6723 Szeged Retek u 23/a
Nyitvatartás: H-P de. 10-12-ig, du. 16-18-ig, szombat 10-15-ig
T: +36 50 128-9051
Email: takaritasszeged@gmail.com

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük